De kracht van de praktijkklas: ‘Een enorme boost voor zelfvertrouwen van leerlingen’

Het is dinsdagochtend. Het praktijklokaal van Accrete in de omgeving Steenwijk loopt vol met een groep van acht leerlingen. Deze leerlingen gaan één dagdeel per week volop aan de slag met hun handen. De ene keer in het praktijklokaal, de andere week bij een bedrijf in de omgeving. Initiatiefnemer en leerkracht Harry Bouwman is trots. “Hier zie je kinderen die buiten de ‘norm’ vallen, helemaal opbloeien en hun zelfvertrouwen terugkrijgen.”

In 2017 borrelde bij Harry Bouwman het idee op om een praktijkklas te starten, die is bedoeld voor leerlingen die op school moeite hebben met theorie. Een zogeheten tegenhanger van de plusklas, dat Accrete eveneens faciliteert. De praktijkklas is voor kinderen uit groep 5 tot en met 8, die hoogstwaarschijnlijk na de basisschool uitstromen naar het praktijkonderwijs of vmbo basis. Om hen op de basisschool in hun kracht te zetten, werken zij een dagdeel per week aan praktische opdrachten. De ene week is dat in één van de drie praktijklokalen, waar met hout, metaal en in de keuken wordt gewerkt. De andere week is dat bij een bedrijf in de omgeving: van horeca tot technische bedrijven.

De praktijklokalen zijn uitgerust met werkbanken, gereedschappen en machines plus een professionele horecakeuken. Veel materialen, zoals hout en metaal, worden kosteloos verkregen van bedrijven. Vaak gaat dit om materialen die voor het bedrijf als afval gelden, maar waar de kinderen nog veel mee kunnen doen.

Video over praktijkklas

Behalve het leren van praktische vaardigheden, krijgen ook de sociale vaardigheden van deze kinderen een enorme boost tijdens de praktijklessen. Doordat ze zowel zelfstandig als samen aan zaken werken, leren ze omgaan met andere mensen en hun wensen. “Kinderen komen in de praktijkklas helemaal uit hun schulp en je ziet hun zelfvertrouwen en eigenwaarde groeien. Dat is ontzettend mooi om te zien.”

Bekijk onderstaande video over de praktijkklas van Accrete.

Wegcijferen is een campagne op initiatief van Verus waarin we samen met maatschappelijke partners de prestatiefascinatie aanpakken in het belang van het welzijn van kinderen en jongeren.

Blijf op de hoogte van onze campagne:

NB Op de inschrijving voor de nieuwsbrief is de privacyverklaring van Verus van toepassing.