Prestatiefascinatie: we zien tal van mooie initiatieven om een ander geluid te laten horen. Een geluid waarin elk kind meetelt. In de rubriek De tip van.... deelt een onderwijs(zorg)professional een lees-, kijk-, of luistertip rondom het thema prestatiedruk en/of mentale gezondheid. Lector Ingrid Paalman van de Hogeschool Viaa trapt als eerste af.
Het onderzoek van de hogeschool Rotterdam door Claudia Gomes is naar mijn mening een heel helpend onderzoek in het nadenken over prestatiefascinatie en het voorkomen van het verliezen van verbinding met leerlingen en studenten als mens. Elke dag ontmoeten we, leren we en zijn we met elkaar onderweg. Het onderzoek is gericht op studenten maar kon evengoed hebben plaatsgevonden in het primair- of voortgezet onderwijs, omdat in de basis de relatie van belang is om ervoor te zorgen dat een leerling meetelt en mee kan doen in het onderwijs. Persoonlijke aandacht en waardering voor de student/leerling als mens met diens unieke kwaliteiten is daarbij onontbeerlijk. Gezien worden, gehoord worden en tijd en ruimte nemen om te luisteren naar het verhaal van de lerende is basis voor goed onderwijs waarbij stress en ongezonde fascinatie voor prestatie worden uitgesloten.
Wegcijferen is een campagne op initiatief van Verus waarin we samen met maatschappelijke partners de prestatiefascinatie aanpakken in het belang van het welzijn van kinderen en jongeren.
NB Op de inschrijving voor de nieuwsbrief is de privacyverklaring van Verus van toepassing.